English

Banyan buitenlandse stages
volunteering abroad

E-Mail:
info@banyanbuitenlandstages.com

Nederland:
KvK te Middelburg
Nummer: 51135086

Mobiel:
0031 (0) 610350640
India:
Auroville
605 101 Tamil Nadu

Mobiel:
0091 9655855368

2. Upasana Design Studio

Projectorganisatie: Upasana Design Studio, Auroshilpam, Auroville 605101, Tamil Nadu, India
Contactpersoon: Uma Haimavati
Email: umah@auroville.org.in

Stage bij Upasana
Upasana verwelkomt stagiaires gedurende het hele jaar. Als onderdeel van je studie kun je drie tot zes maanden bij Upasana stage lopen. De meeste studenten komen voornamelijk van mode academies, maar Upasana verwelkomt ook studenten met andere academische achtergronden zoals onder andere: management, sociale- en ecologische studies.

Wat te verwachten van Upasana
Het Upasana team is een verzameling van ervaren ontwerpers en medewerkers. Studenten kunnen profiteren van de interactie met verschillende ontwerpers en professionals, en uit eerste hand leren wat er nodig is om te ontwerpen in de context van de huidige tijd. Studenten kunnen ook profiteren van de ervaring die opgedaan kan worden middels de talrijke projecten die hier uitgevoerd worden. In het ontwerp- en onderzoeks lab hebben we beschikking over de modernste machines en de nieuwste technologie om je te helpen in je creatieve ontdekkingstocht. Het meest waardevolle deel van de campus is het "textiel Archief", waar studenten de zeldzame kans krijgen om een kijkje te nemen en inspiratie op te doen uit handgemaakte stoffen die afkomstig zijn uit alle hoeken van India.

Wat te verwachten van Auroville
Upasana ligt in Auroville en is een onderdeel van de gemeenschap en de levensstijl aldaar. Auroville wil een plaats zijn van oneindige educatie en een eindeloze jeugd. Studenten krijgen hier de kans om zich voor te stellen hoe het is om te leven in harmonie met je omgeving. Het is ook de perfecte plek om na te denken over de moderne beschaving en onze tekortkomingen, aangezien Auroville een plaats is waar iedereen bij elkaar komt en er naar streeft te werken aan de beperkingen van ego, hebzucht en wantrouwen. Als je een student bent en je bent oprecht op zoek naar richtlijnen om erachter te komen welke kant je op wilt gaan in het leven, dan is deze plek het overwegen waard.

In Auroville kom je in contact met mensen en etnische groepen van over de hele wereld en zal je uit eerste hand revolutionaire ideeën ervaren zoals een geldvrije economie en collectieve welvaart.

OVER UPASANAUpasana Design Studio ligt in de internationale leefgemeenschap Auroville in Tamil Nadu, zuid India. Het principe van Upasanais gebaseerd op het ontwerpen en vervaardigen van kleding op een maatschappelijk verantwoorde manier. De filosofie achter Upasana, integraal ontwerpen, is gebaseerd op de leer van Sri Aurobindo. Hieronder staat omschreven hoe Upasana bewust betrokken is bij diverse projecten waarbij getracht wordt in Sri Aurobindo’s voetsporen te treden, en design naar een niveau ‘voorbij’ het product te tillen. Deze manier van werken wordt ingezet omeen antwoord te vinden op verschillende problemen van alle dag. Het feit dat Upasana in Auroville gelegen is heeft deze droom en hun werk geïnspireerd. Het ligt in die geest om via deze projecten iets bij te dragen aan de wereld.

Upasana als design studio heeft mede als doel om door haar stoffen India te vertegenwoordigen en uit te dragen naarAuroville en de rest van de wereld. Voor de ontwerpen worden veelal traditionele Indiase stoffen gebruikt. In de studio wordt ook ruimte geboden voor ontwerpers uit andere delen van de wereld, om hier hun creativiteit te verkennen en over de idealen van Auroville te leren.

De Filosofie van Upasana

-De filosofie van de studio kan worden gedefinieerd in één regel-
"Er is slechts één gebruiker, het Opperste Zelf dat aanwezig in alles".

Bij Upasana geloven wij dat het bij ontwerpen over alle facetten van een product gaat. Degenen die het zullen produceren, diegenen die het zullen gebruiken, en hoe het product invloed heeft op het milieu. Onze betrokkenheid in maatschappelijk verantwoord design komt voort uit deze filosofie van integraal ontwerpen.

De Tsunami van 2004 is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Upasana geweest. Samen met het team realiseerden wij ons dat we een onderdeel moesten zijn van de oplossing, de verzachtende omstandigheid die nodig was na een tragedie als dit. Dit bracht ons op het idee van een sociaal verantwoordelijk ontwerp, ons project Tsunamika. Sindsdien zijn wij met onze creativiteit, verbeelding en gevoel van sociale overtuiging ook andere projecten gestart.

PROJECTEN UPASANA

TsunamikaTsunamika is een klein poppetje, wat na de tsunami met de hand is gemaakt door vissersvrouwen uit de dorpen aan de kust bij Auroville. Het poppetje is gemaakt van industrieel afval (stof).

Tsunamika begon als trauma verwerking voor door de tsunami getroffen mensen. Later werd ze het symbool van liefde, hoop en de vreugde van onvoorwaardelijk geven. Ze werd verspreid als een geschenk over de hele wereld en werd symbool van de “Gift economie.” Ze biedt 200 vissersvrouwen levensonderhoud en weerspiegelt het hart en de hogere waarden van de samenleving. Dit project is een levend prototype, wat de mensheid als eenheid vertegenwoordigt.Small StepsSmall Steps is een initiatief ter bevordering van een verantwoordelijk alternatief voor wegwerp plastic boodschappentassen. India produceert dagelijks 5600 ton kunststof afval. Met een Small Steps tas hoeven we niet langer te kiezen tussen "papier of plastic".
Recycling is goed, maar hergebruik is zo veel beter. Deze tassen zijn compact en we hebben ze in twee stijlen.

Small Steps heeft een groep van vrijwilligers in India die zich inzetten om 10 miljoen tassen te maken. Dit initiatief zal ook banen opleveren voor 1000 mensen op het platteland van India.
Het project streeft naar het bevorderen van milieubewustzijn en verantwoordelijkheid ten opzichte van moeder aarde.

Small Steps werd gelanceerd op 22 april 2007 en wij zijn trots te kunnen vermelden dat wij nu zelfredzaam zijn en in staat om eigen inkomsten te genereren met de steun en goodwill van begunstigers en vrijwilligers.

Varanasi WeaversOntwerp bracht een vorm van levensonderhoud naar de wevers van Varanasi. Maar toen het weven - een ambacht van grote waarde- in puin lag werden zij geconfronteerd met heftige ontberingen. Een aantal maanden hadden de wevers geen banen en leefden een ellendig leven in volslagen armoede.

Upasana Design Studio zag deze uitdaging als een ontwikkelingsproject om dit ambacht te doen herleven. Dit project biedt levensonderhoud aan de wevers van Varanasi,die hun weefgetouwen moesten verlaten om arbeiders en riksja drivers te worden om te kunnen overleven.

Het project is er op gericht de wevers en hun gezinnen zelfstandig te maken, zodat ze een waardig en fatsoenlijk loon verdienen voor zichzelf,en tevens bescherming van het erfgoed van dit oude ambacht. Wij werden hierbij ondersteund door Bestseller Foundation, een afdeling van het Deense kledingbedrijf Bestseller.

"KAPAS" the organic cotton projectKapas is een duurzame onderneming die streeft naar bescherming en bevordering van de kwetsbare katoen gemeenschappen van Tamil Nadu. Mislukte oogsten, concurrentie, en oneerlijke handelspraktijken hebben duizenden katoenboeren en wevers tot wanhoopgedreven. In de afgelopen tien jaar hebben door deze benarde situatie meer dan 200.000 katoenboeren zelfmoord gepleegd.

Als lid van de mode gemeenschap kon Upasana Design Studio dergelijke vernietiging niet zwijgend aanzien. Kapas werkt samen met partners van diverse lokale organisaties om: te kiezen voor uitsluitend biologische en inheemse gewassen die verbouwd worden met behulp van geheel natuurlijke meststoffen; een eerlijk arbeidsmodel dat het levensonderhoud van boeren en wevers verbetert; en voor gebruik van natuurlijke verfstoffen voor het maken van top-kwaliteit basics. Wij werken onder anderen met Covenant Centre of Development (CCD), Gandhigram, Colours of Nature en Bestseller Stichting.

Kapas is “fromseedto sale” sociaal- en milieuvriendelijk, met behulp van alleen de meest ethische praktijken voor de Aarde en de katoen gemeenschappen van het Indiase platteland.

TRANQUEBAR: Land of the Singing WavesTranquebar: Land van de zingende golven, is een project wat streeft naar het terugbrengen van de schoonheid en charme naar een rustig kuststadje en zijn bevolking. Wij werken in nauwe samenwerking met Bestseller Fonds, INTACH (Indian National Trust voor kunst en cultureelerfgoed) en Saint Joseph Development Trust.

Genesteld in de Coromandel kust, 70km ten zuiden van Pondicherry, ligt Tranquebar. Onaangeroerd nadat de Engelsen India verlieten, neemt het je terug in de tijd en naar herinneringen aan haar levendige verleden: Deense hoogwaardigheidsbekleders, Moslim handelaren, Duitse theologen, Moravische ondernemers en zee kooplieden uit alle hoeken van de wereld -van wie elk een belangrijk stempel heeft gedrukt op de lokale manier van leven. Maar niets markeerde de stad zo erg als de Tsunami van 2004, die zijn glorieuze architectuur uit elkaar scheurde, haar diep gewortelde herinneringen wegspoelde, en al de hoop van de bewoners deed vermorzelen.

Upasana hoopt Tranquebar te transformeren tot een culturele toeristische bestemming, door te verwijzen naar haar prachtige erfgoed. Wij betrekken hier de plaatselijke bevolking bij, door het verbeteren van hun vaardigheden in ambachten (de dagelijkse vorm van hun levensonderhoud) door middel van training en marketing. Wij brengen hen in contact met de bezoekers die graag hun producten willen kopen. Op deze manier, kunnen de mensen hun levensonderhoud verbeteren en weer trots zijn op hun Tranquebar.


<< Terug naar projecten overzicht