English

Banyan buitenlandse stages
volunteering abroad

E-Mail:
info@banyanbuitenlandstages.com

Nederland:
KvK te Middelburg
Nummer: 51135086

Mobiel:
0031 (0) 610350640
India:
Auroville
605 101 Tamil Nadu

Mobiel:
0091 9655855368

5. Sri Sivam Pottenbakkerij

Sri Sivam Pottenbakkerij ligt tussen dorpen en boerenland op ongeveer 5 kilometer van Pondicherry, in het hart van Tamil Nadu. De pottenbakkerij is opgericht in 1985 en had in het begin maar vier mensen in dienst. Vandaag de dag is deze uitgegroeid tot een bloeiende workshop die werk en training biedt aan vijfendertig bekwame pottenbakkers. Het doel van Sri Sivam pottenbakkerij is het verschaffen van werk en training aan de lokale jeugd. Vooral meisjes en jonge vrouwen in- en uit de omgeving van de omliggende dorpen Alankuppam, Sanjeevnagar en Kottakarai. Sri Sivam Pottenbakkerij gebruikt voor zijn produkten zelf geproduceerde klei, wat gemixt, vloeibaar gemaakt en langzaam ingedikt moet worden in de zon. Er zijn twee ovens, waarvan de ene wordt gestookt op hout en de andere op diesel. De pottenbakkerij produceert een reeks in klassiek keuken- en tafelgerei, gecombineerd met traditionele en eigentijdse ontwerpen.

Elk produkt is geheel handgemaakt en wordt altijd op een kwalitatief hoog niveau afgewerkt.
Sri Sivam Pottenbakkerij, gerund door Dhr. Porushottaman (pottenbakker) en Dhr. Raja (marketing) is ook bereid om ontwerpen in opdracht van klanten te maken.
Vroeger werd de kunst van het pottenbakken in India door gespecialiseerde vakmannen overgebracht aan prive studenten. Sri Sivam pottenbakkerij wil deze traditie graag in ere houden. Daarnaast brengt een stagiair of vrijwilliger die zich in wil zetten bij Sri Sivam pottenbakkerij altijd zijn of haar eigen ervaring mee. Dhr. Porusshottaman wil graag leren van deze ervaring.

Vrijwilligers & stagiaires
Vanaf november 2007 tot april 2008 heeft de Nederlandse studente Hanneke Lahey voor haar opleiding Industriele Vormgeving haar stage volbracht bij Sri Sivam Pottenbakkerij. Ze heeft drie kunstvoorwerpen gemaakt: een keramische kop met kralen handvat, een theekop met theelicht in een combinatie van hout en keramiek en een vaas in combinatie met handgeschept papier. Gedurende dezelfde periode heeft de Franse stagiair Lou Brouard ondersteuning gegeven bij de Engelse basisschool Vijayanjali, gelegen naast Sri Sivam pottenbakkerij (zie hieronder)

Engelse basisschool Sri Vijayanjali
In 2005 heeft Sri Sivam Pottenbakkerij een van haar gebouwen omgebouwd tot een basisschool om de kinderen van de omliggende dorpen en boerderijen tegemoet te komen. De school wordt bijna geheel bekostigd door de opbrengsten van de pottenbakkerij (ouders betalen alleen een symbolisch bedrag voor de lessen). Leerlingen krijgen les in Engels, Tamil en Hindi en naast de gebruikelijke vakken krijgen ze ook les in yoga, karate, klassieke dans en muziek. Tegenwoordig biedt de school plaats aan 270 kinderen van kleuter tot tien jaar oud en er zijn plannen om dit nog verder uit te breiden.

Contactperson: S. Purushothaman
E-mail: prasathssp@yahoo.com


<< Terug naar projecten overzicht